free web stats
Jimmy Katz, amerikansk fotograf og forfatter til flere fotobøger, om Jan Persson:

”Det, der gør Jans arbejde specielt, er, at han lægger oceaner af tid og masser af lidenskab i sine historier. Det var ikke nødvendigvis meningen fra starten, men fordi han arbejdede med det så længe, og fordi han fotograferede meget betydningsfulde historiske personer inden for musikbranchen, fik han faktisk dokumenteret en betydelig del af musikhistorien. Han fotograferede legendariske musikere ikke kun i USA, men også i Europa. Han fotograferede dem på udebane, i et fremmed land, hvor de måske følte sig mere fri og godt tilpas. Et nyt sted, hvor de faktisk blev værdsat.

Der er ikke nogen opskrift på, hvad et godt fotografi er, men jeg tror, at personligheden skinner igennem den måde, man skyder på. Jan er en varm, åben og sjov fyr, og folk kan lide at være sammen med ham.
Stacks Image 381
Det er det interessante ved fotografi. Hver enkelt fotograf har helt sin egen tilgang til det at lave billeder. Hver enkelt fotograf har rod i sin egen kultur, og de giver fotografiet noget, der er forbundet med deres barndom, deres miljø og med den status, fotografi har i deres hjemland.

Hvorfor skulle en amerikansk fotograf som mig fotografere som en fransk eller en dansk fotograf? Generelt er amerikanske fotografer mere direkte, tror jeg, mens de europæiske er mere poetiske. Min stil er meget direkte og lige op i ansigtet på folk, hvorimod Jans billeder er både poetiske og elegante.
Stacks Image 481
Et af mine yndlingsbilleder er hans fotografi af Ornette Coleman. Det er så smukt beskåret og et fantastisk øjebliksbillede. Han fotograferede på et tidspunkt, hvor der faktisk ikke skete noget rent visuelt. Men fordi han har så godt et blik, fik han noget poetisk og smukt til at ske inde i kameraet. Det var der kun i et splitsekund, men han fangede det. Han skabte noget ud af ingenting. Det er virkelig en præstation. Det er meget nemmere at fange noget, der sker lige foran dig, og som alle kan se, men han skabte øjeblikket inde i kameraet, og det viser, hvilken fantastisk fotograf han er.”

(fra Mia Fuglsang Holm, Musikalske Portrætter. Fotografier og fortællinger af Jan Persson, p. 87. (Forlaget Ajour, Århus 2011.)
Stacks Image 57

- Jimmy Katz