free web stats

ENGLISH / DANISH

Stacks Image 1448
Børge Roger-Henrichsen & Jan Persson
Af jazzens billedbog
(Forlaget Palle Fogtdal, 1965)
Udgivet sammen med Børge Roger Henrichsen på Palle Fogtdals Forlag. Palle var en meget venlig mand som jeg arbejdede for via damebladet EVA. Han syntes åbenbart, at den unge mand han havde tilknyttet redaktionen også skulle have en anden chance, nemlig at lave en bog med det han brændte for, jazzen. Honoraret var kr. 2.000. Har aldrig turde at spørge Palle Fogtdal om, hvor meget den bog kostede ham, al den stund han på grund at manglende salg destruerede mere end halvdelen af oplaget.
Til gengæld havde jeg megen fornøjelse af bogen. Mange år efter dens udgivelse stod der således en japaner på fjerde sal, hvor jeg dengang boede på Østerbro i København. Han talte overhovedet ikke andet end japansk, hvilket jeg ikke havde store erfaring med. Dog forstod jeg, da han rakte mig min bog samt en kuglepen, at han ønske en autograf i bogen. Min første autograf. Fantastisk.
Stacks Image 1450
Jan Persson
Jazz Portraits
(Forlaget Tiderne Skifter, 1996)
Efter min første oplevelse med bøger om jazz syntes jeg ikke rigtigt det var noget at spilde sin tid på. Dog var det svært at sidde en opfordring fra Claus Clausen - ejer af Tiderne Skifter - og kunstneren Erik Rasmussen overhørig. Sagen var, at de efter kunstneren Hans Henrik Lerfeldt død havde organiseret hans bo. Her var der et mindre overskud, som de syntes skulle anvendes til noget fornuftigt. Det blev altså til en opfordring om at lave en bog helt efter mit eget hoved. Forbindelsen til Hans Henrik Lerfeldt var der i forvejen, al den stund jeg tidligere havde hjulpet ham med fotografier af en del af de jazzkunstnere, han havde portræteret. Bogen blev forså vidt en succes al den stund den er udsolgt, men næppe en god forretning.
Stacks Image 183
Politikens Jazzleksikon
(Peter H. Larsen & Thorbjørn Sjøgren (Politikens Forlag, 2003)
Et traditionelt leksikon lavet i samarbejde med Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren. Gode gamle venner som har stor erfaring i sligt. Måtte bare tømme hele arkivet og konstatere hvad der kunne anvendes.
Stacks Image 209
Finn Slumstrup
Gyldendals bog om jazz
(Gyldendal, 2003)
Finn Slumstrups bog om jazzens historie. Interesant her er, hvor forskelligt valget af billeder er i forhold til lignende værker. Morsom er Finn Slumstrups billedtekster, god iagttagelsesevne og skæve vinkler er ret så underholdende.
Stacks Image 245
Erik Moseholm
Den hemmelige krystal
(Forlaget elkjaeroghansen, 2003)
Erik Moseholms bog om Radiojazzgruppen. Igen interessant at gennemsøge sit arkiv for ikke tidligere offentliggjorte billeder. Og der var utroligt mange. Selv jeg kunne blive overrasket.
Stacks Image 272
Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren
NHØP
(Gyldendal, 2005)
Henvendte mig til nu afdøde forlagsredaktør Mogens Kristensen, om det ikke var en ide at lave en bog om Niels-Henning Ørsted Pedersen og hans betydning. Svaret var uden betænkning ja! Jeg fik også tilladelse til selv at vælge skribent. Valget faldt på Peter H. Larsen og senere som højre hånd Thorbjørn Sjøgren.
Fantastisk var det at gennemgå hvad NHØP havde været involveret i. Skal jeg pege på noget, jeg er særligt stolt af, er det billedet og designet på forsiden. Så kan det vist ikke gøres enklere. Hvilket har været fremhævet i et par designbøger.
Stacks Image 304
Torben Bille og Jan Persson
Gas
(Gyldendals Forlag 2006)
En bog der havde rumlet i mit hoved i mange år. Ideen var i virkeligheden, at lave en fotobog med alle de mange fotos af én eller anden kvalitet, der var taget af Gasolin igennem tiden. Ikke kun mine, men også fra andre fotografer. Den fangede ikke rigtigt på forlaget. Vel sagtens på grund af rettighedsproblemer. Så jeg hang på den ene mand med hjælp fra fotografen Susanne Metz og min gamle skriverbekendt, Torben Bille. Bogen er udsolgt, og det trods Frantz Beckelees udtalelse om, at det er en lortebog. Lort kan altså sælges.
Stacks Image 330
Finn Slumstrup
Jazz – En musikalske guide
(Gyldendal, 2007)
Dette var en lettere revideret udgave af Finn Slumstrups første bog.
Stacks Image 356
Torben Bille & Jan Persson:
Midt i en beattid
(2008)
Da Torben Bille og jeg havde endevendt mit arkiv for billeder af Gasolin, fandt vi ud af, at der lå et mindre guldæg gemt i form af mine rock & roll billeder fra tresserne og halvfjerdserne. Billeder af Rolling Stones, Beatles, Bob Dylan, Doors osv. Igen var forlaget med på den. Desværre var fiaskoen overvældende, forstået på den måde, at salget ikke gik helt så hurtigt som man havde forventet. Så bogen blev nærmest foræret væk. Således kan man naturligvis også få udsolgt.
Stacks Image 402
Christian Munch-Hansen
By af jazz
(2008)
Lidt af en bestillingsopgave fra Copenhagen Jazz Festival, idet man på én eller anden måde ville fejre 30 års jubilæet. Min gamle medfotograf Gorm Valentin var med på ideen, og Dagbladet Informations jazzmedarbejder Christian Munch-Hansen blev valgt til overordnet redaktør. Smuk bog hvor billederne fik lov at tale for sig selv.
Stacks Image 428
Frank Büchmann-Møller & Henrik Wolsgaard-Iversen
Montmartre
(Syddansk Universitetsbibliotek, 2008)
På ide af fotografen Jørgen Bo og dennes hustru Anne dannede vi omkring år 2000 et lille firma ved navn Jazzsign, hvis eneste formål var at fremstille en bog om Jazzhus Montmartre. Fødslen var langsom og besværlig. Bogen havde Henrik Wolsgaard-Iversen som forfatter, idet denne i Jazzhus Montmartres storhedstid var dels jazzmedarbejder, dels redaktionschef for kulturstoffet på Berlingske Tidende. Frank Büchman-Møller, som dengang var bibliotekar på Fyns Musikkonservatorium, tog sig af hvem der havde spillet hvornår og med hvem og hvilke LP plader, der var indspillet i huset. Et stort og tidskrævende arbejde. I mine øjne en ikke så ringe bog endda.
Stacks Image 454
Tore Mortensen
Fortællinger om jazzen
(2010)
Undertitlen: Dens vej gennem Statsradiofonien,Danmarks Radio & DR. Hvilket siger alt om indholdet. Igen en gennemgang af arkivet for at finde ting og sager, helst noget der ikke har været set før. Selvfølgelig lykkedes det. Center for Dansk Jazzhistories Tore Mortensen og en række bidragsydere har skrevet en interessant bog om dengang DR servicerede jazzen efter fortjeneste.
Stacks Image 480
Jan Persson & Mia Fuglsang Holm
Musikalske portrætter (Eng. edition: Musical portraits)
(Forlaget Ajour, 2011)
Med undertitlen, Fotografier og fortællinger af Jan Persson. Blev kontaktet af en ung journalist fra Århus, Mia Fuglsang Holm. Opfattede i første omgang, at hun blot skulle have nogle fotos til en bog. Efterhånden fandt jeg ud af, at det hun ønskede var, at lave en bog om den gamle fotograf og hans oplevelser. Hvis der er noget der ligger mig meget fjernt at kommunikere ud til en større offentlighed, så er det historier om hvad jeg har oplevet. Ja jeg har oplevet meget, noget interessant og meget totalt uden nogen interesse. Nå, men vi landede på benene, og bogen blev trykt i en dansk og en engelsk udgave. Sidstnævnte blev meget pænt anmeldt i Down Beat. Nej, ingen danske aviser anmeldte bogen. Hvilket jeg sagtens kan leve med, men andre snyder man. Måske.
Stacks Image 509
Jazz i Danmark 1950-2010
(Politikens Forlag, 2011)
Skulle egentlig videreføre Erik Wiedemans legendariske doktorafhandling om dansk jazz. Da jeg gik rundt i meget korte bukser i halvtredserne, var det nødvendigt at skaffe en lang række materialer, som jeg ikke selv havde. Noget købte jeg, noget tiltuskede jeg mig, og andet byttede jeg mig til. Således kom jeg i besiddelse af fine fotografier af Lennart Steen og Ebbe Wråe fra en vigtig periode af dansk jazz. Og så ellers endnu en tur i arkivet. Fandt omkring 1000 relevante billeder, hvoraf 1/3 kan ses i bogen.
FURTHER REPRESENTED IN THE FOLLOWING PUBLICATIONS:
Stacks Image 535
Lee Tanner
The Jazz Image: Masters of Jazzphotography

(Harry N.Abrams Inc., New York 2006)
En bog skrevet og kurateret af fotografen, Lee Tanner. Jeg mener, at det tog ham 6-7 år at overbevise et amerikansk forlag om, at det var en god ide. Det lykkedes til sidst, og blandt bidragsyderne til alle disse masters var lille jeg samt min gamle ven, Ole Brask. Ikke så ringe gået med to danske fotografer involveret.
Stacks Image 543
Lee Tanner & Lee Hildebrand
Images of the Blues
(Freedman/Fairfax, New York 1998)
Stacks Image 693
Richard Williams
Dylan, A Man Called Alias
(Bloomsbury, London 1992)
I bogen, der er skrevet af bladet Melody Makers journalist Richard Williams, er der en række fotos af Bob Dylan, taget dels i Stockholm, dels i København fra hans første Europa-tourné i 1966. Bob Dylan var åbenbart så glad for de mere end 200 billeder, at han købte et af hver. Resultatet i dag er, at jeg stadigvæk bliver kontaktet af hans manager, når de skal bruge ældre billeder. Bogen er i øvrigt udgivet på japansk og tysk.
Stacks Image 762
Richard Williams
Miles Davis, The Man In The Green Shirt
(Bloomsbury, London 1993)
Miles Davis har jeg altid syntes var en uhyre interessant person. Så det var en fornøjelse igen at gå i arkivet og se hvad der var. Og det var ikke så lidt endda. Mit første møde med Miles Davis var ikke ligefrem nogen sukces. Det var backstage i Tivolis Koncertsal i begyndelse af tresserne. Det eneste Hr. Davis meddelte mig var, ”Get out”. Senere gik det bedre, og vi kom ligefrem på talefod, som da han efter indspilningerne af ”Aura” i København spurgte, om han ikke kunne købe nogle af de billeder, jeg havde taget.
Stacks Image 377
Richard Williams
Jazz, A Photographic Documentary
(Studio Editions Ltd., London 1994)
Et af de mange sideprodukter, der kom ud af et tidligere samarbejde med journalisten, Richard Williams. Endnu en gang jazzens historie i billeder.
Stacks Image 894
Scatti Jazz: La tradizione del nuovo
(Luciano Vanni Editore, Milano 2003)
En bog fremstillet i forbindelse med en udstilling til 3-4 byer i Italien. Udstillingen var arrangeret af den herboende italienske fotograf, Nicola Fasano. Den omfattede derudover min gamle ven Gorm Valentin. Bogen havde af én eller anden mærkværdig grund en titel på dansk: ”Jazzbilleder: tradition og fornyelse”. I bogen er der desuden en række fotos af fremragende italienske fotografer.